Postup přípravy receptu Hovězí guláš na smetaně a víně:
Hovězí kližku očistíme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na jemno. Slaninu nakrájíme na jemné kostičky. Kapie zbavíme jádřinců a omyjeme. Ředkvičky omyjeme a nakrájíme na čtvrtky. Kyselé okurky necháme okapat a rozpůlíme.
Na oleji necháme rozškvařit slaninu. Přidáme nakrájené maso a zprudka ho orestujeme ze všech stran. Potom přidáme cibulku, česnek, červenou mletou papriku, černý pepř, špetku tymiánu a sůl. Promícháme a zmírníme teplotu. Jakmile maso pustí šťávu, přidáme bobkový list, kapie, ředkvičky a okurky. Vše podlijeme vínem a pod pokličkou na mírném ohni dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme vývarem. Když je maso měkké, odstraníme ze šťávy celé kusy koření a zeleniny. Zeleninu nakrájíme na kousky a podle obliby vrátíme do omáčky.
Hovězí guláš zahustíme podle potřeby instantní jíškou a zjemníme smetanou.
Hovězí guláš na smetaně a víně podáváme s houskovým knedlíkem.