Postup přípravy receptu Hovězí jazyk s bazalkovou omáčkou:
Kořenovou zeleninu očistíme, opereme a nakrájíme. Dvě ze tří cibulí oloupeme a rozčtvrtíme. Všechno dáme do 1 1/2 litru osolené vody a uvdeme do varu. Přidáme hovězí jazyk a při mírné teplotě vaříme asi 1 hodinu.
Mezitím očistíme a opláchneme žampiony a rozkrájíme je na plátky. Omyjeme, případně i oloupeme salátovou okurku, podélně ji rozkrojíme a zbavíme zrníček. Obě půlky nakrájíme na tenké plátky. Oloupeme poslední cibuli, najemno ji usekáme a podusíme na horkém tuku. Přidáme houby a krátce je opečeme. Vmícháme plátky okurky, osolíme a opepříme. Při nízké teplotě 5 minut podusíme.
Na omáčku odebereme 1/4 litru polévky a přecedíme. Přidáme tvaroh, za stálého míchání krátce povaříme, osolíme a opepříme. Ve smetaně rozkvedláme žloutek, nalijeme do omáíčky, ale nesmíme už dál vařit! Trochu bazalky si necháme na ozdobení, většinu pokrájíme a vmícháme do omáčky.
Z polévky vyndáme jazyk a kůži stáhneme. Maso potom rozkrájíme na plátky. S trochou omáčky a zeleninou je upravíme na míse a ozdobíme lístky bazalky. Zbytek omáčky podáváme zvlášť. K tomuto hovězímu jazyku výborně chutnají brambory.