1 kg hovězího (roštěná nebo libové zadní)
| 0,75 l suchého červeného vína
| 1 cibule
| 2 střední mrkve
| 2 stonky řapíkatého celeru
| 2 bobkové listy
| 3 stroužky česneku
| 4 jalovcové bobulky
| 5 kuliček pepře
| 3 ks hřebíčku
| 2 lžíce Solamylu
| sůl, kousek celé skořice
| 250g loupaných rajčat
| 2 kostičky hořké čokolády
| olivový olej nebo 3 lžíce másla
Postup přípravy receptu Hovězí na víně:
V hrnci nejprve na másle orestujeme na plátky pokrájený česnek a cibuli, přidáme maso, které jsme předem nasolili a ze všech stran jej opražíme. Rendlík odstavíme z plotýnky a maso zalijeme vínem. Přidáme pokrájenou zeleninu i všechno koření. Takto naložené hovězí ponecháme zakryté uležet přes noc v chladu. Druhý den všechny suroviny vaříme asi 2 hodiny, dokud maso nezměkne ( v případě potřeby přilijeme trochu vody nebo vývaru). Přidáme loupaná rajčata a maso vyjmeme z hrnce.Vše v mixéru rozmixujeme a necháme znovu na pár minut povařit spolu s kousky čokolády. Pokud je třeba, zahustíme ještě 2 lžícemi Solamylu. Maso servírujeme nakrájené na plátky zalité omáčkou a jako příloha se výtečně hodí např. kukuřičná polenta.
Polenta:
Do 1/4 l vařící osolené vody vysypeme cca 300g kukuřičné mouky a za stálého míchání vaříme asi 40 minut. Polentu doporučuji vařit v hliněném nebo skleněném rendlíku či v jiném nepřipalujícím se hrnci.
Fotky receptu Hovězí na víně:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!