Postup přípravy receptu Hovězí páj se zeleninou:
1. Ve velkém kastrolu necháme minutu rozehřát olej a máslo. Přidáme mrkev a cibuli a asi 8 minut dusíme do zlatova. Přidáme houby a dusíme další 2 minuty.
2. Přidáme mouku, majoránku a trochu pepře a za stáléh míchání vaříme 2 minuty. Postupně přiléváme vývar a vaříme 5 minut, až omáčka zhoustne. Přidáme maso, povaříme mírným varem ještě 5 minut a pak směs nalijeme do koláčové formy. Troubu předehřejeme na 220 stupnů.
3. Na lehce pomoučené ploše vyválíme z těsta kolo o 2,5 cm větší než je forma a po celém obvodu odřízneme proužek 1,5 cm široký. Okraj formy navlhčíme a proužek těsta k němu přitiskneme. Lehce ho potřeme vodou a zakryjeme masovou směs vyváleným těstem. Okraje přitiskneme k sobě. Přebytečné těsto okrojíme a vytvarujeme z něj lístky, kterými páj uprostřed ozdobíme. Okraje zdobíme vroubkováním. Nakonec těsto potřeme rozšlehaným vejcem a uprostřed vykrojíme dírku, aby při pečení mohla unikat pára.
4. Připravený páj dáme do trouby a pečeme 30 minut, až těsto dostane zlatavou barvu. Podáváme se salátem a celozrnným chlebem.