Postup přípravy receptu Hovězí pečeně po valašsku:
Špek nakrájíme na dlouhé nudličky a protkneme jím hovězí. Maso důkladně osolíme.
Zeleninu nakrájíme na kostky. Rajčata nařízneme, spaříme a oloupeme. Citron spaříme, omyjeme a kůru nastrouháme, šťávu vymačkáme.
V pekáči rozehřejeme olej s máslem. Vsypeme cibuli s mrkví, petrželí, celerem, kořením a citronovou kůrou. Společně restujeme dozlatova. Pak vložíme maso, ze všech stran jej orestujeme a pekáč s pečení vložíme do předehřáté trouby. Pečeni pečeme za občasného podlévání a přidávání rajčat.
Když je maso měkké, vyjmeme jej a uložíme do tepla. Šťávu necháme vysmahnout a vše zaprášíme moukou, osmahneme, podlijeme vínem, zakápneme citronovou šťávou a krátce povaříme. Do omáčky vložíme prohřát maso.