2 lžíce krájená petrželová nať
| 50 g hladká mouka
| 150 g slanina
| 350 ml červené víno
| 500 ml hovězí vývar
| 1 lžíce krájený estragon
| 3 ks bobkový list
| 600 g zadní hovězí maso
| 2 lžíce olej
| 8 ks malé cibulky
| 200 g žampiony
| podle chuti: sůl
| mletý bílý pepř
Postup přípravy receptu Hovězí po burgunsku:
Maso nakrájíme na kostky 3-4 cm velké a slaninu na nudličky. Na rozpáleném oleji osmažíme slaninu, přidáme oloupané, ale celé cibulky a dozlatova všechno osmažíme.
Slaninu i cibulku vyjmeme a ve výpeku orestujeme maso. Pak je zaprášíme moukou a za stálého míchání zředíme horkým vývarem (masox, bujón). Uvedeme do varu, přilijeme víno, osolíme, opepříme a přidáme bylinky i koření. Přiklopíme a za občasného promíchání dusíme do změknutí masa.
Žampiony očistíme, nakrájíme je na čtvrtky a spolu s cibulkou i slaninou přidáme k měkkému masu do hrnce a krátce podusíme. Před podáváním vyjmeme bobkový list.
Hotové hovězí po burgunsku servírujeme nejlépe s vařenými bramborami. Přílohou může být i čerstvá zelenina.