Postup přípravy receptu Hovězí špíz s čili omáčkou:
Očištěnou kukuřici vložíme do vroucí vody a vaříme asi 20 minut. Pak necháme okapat a vychladnout.
Naloženou papriku necháme rovněž okapat a rozkrájíme ji. Čili papričky podélně rozpůlíme a odstraníme jadérka. Všechny papriky, 1/4 l vody, ocet a solamyl mixérem rozmělníme na pyré.
Oloupeme cibule a česnek. Jednu cibuli a česnek nakrájíme najemno, zbytek na kousky.
V hrnci rozehřejeme 1 lžíci oleje a cibuli s česnekem v něm necháme zesklovatět. Přilijeme paprikové pyré. Přidáme kmín a oregano. Při mírné teplotě necháme vařit asi 10–15 minut. Ochutíme solí, cukrem a necháme vychladnout.
Maso opláchneme, osušíme a nakrájíme na kostky. Uvařenou kukuřici nakrájíme na kolečka. Bobkové listy opereme vodou a spolu s masem, cibulí, kukuřicí je střídavě napichujeme na špízy. Potřeme zbývajícím olejem, trochu posolíme a naskládáme na rošt, pod který jsme umístili plech. Pečeme v předehřáté troubě (250 °C) asi 10 minut. Podáváme přelité čili omáčku.