Postup přípravy receptu Hráškové pyré s uzeným masem:
Večer namočíme hrášek, aby byl ponořený ve studené vodě a změkl. Následujícího dne jej ve stejné vodě přivedeme k varu. Brambor oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a najemno nasekáme. Obojí přidáme k hrášku spolu se solí, pepřem, majoránkou, tymiánem a kmínem. Vaříme při mírné teplotě asi 45 minut doměkka. Občas zamícháme, aby se směs nepřipalovala, podle potřeby můžeme přilít trochu vývaru. Kyselé zelí ohřejeme s 250 ml vývaru, přidáme maso, bobkový list, jalovec, sůl a pepř a vše pod pokličkou asi 20 minut povaříme. Hráškové pyré pikantně ochutíme a spolu s masem a kyselým zelím upravíme na talíř a ozdobíme bylinkami.