Postup přípravy receptu Italská omáčka po hanácku:
Klobásu, bůček a cibuli nakrájíme na drobné kousky. Všechno to dáme do hrnce se lžící sádla a pomalu a rovnoměrně proškvaříme, až cibule začne tmavnout. V tu chvíli přilejeme kečup a sklenku vody. Omáčku nacháme vařit se solí a kořením. Mezi tím si připravíme na druhé lžíci sádla světlou jíšku ze lžíce mouky a tu postupně přidáváme do vařicí se omáčky. Je-li jedna lžíce málo, přidáme další. Omáčka nemá být příliš hustá, nepůsobí to esteticky. Ale ani příliš řídká, aby neprotekla těstovinami na dno talíře. Rovněž důležitá je kvalita kečupu - neměl by být ostrý ani aromatický. Nejlepší je domácí - což v případě tohoto receptu platí i o klobáse a uzeném. Nakonec ještě vylovíme bobkový list a omáčka po hanácku je hotová. S hanáckým koloritem to ale nepřeháníme, syrečky nejsou vhodné na posypání. Volíme nastrouhaný tvrdý sýr. Ještě před tím se ale rozhodneme, budeme-li těstoviny a omáčku podávat zvlášť, tak jak to dělají Italové, nebo zda je smícháme dohromady po "švýcarském způsobu". Každý tak, jak má rád.