Postup přípravy receptu Jako živáňská:
Brambory si oloupeme a nakrájíme na plátky. Stejně nakrájíme i klobásy a slaninu, maso nakrájíme na kostičky, cibuli na kolečka. Vše dáme do mísy, přidáme prolisovaný česnek, sůl, kmín, majoránku, papriku, zakapeme trochou oleje a důkladně promícháme. Potom směs vyklopíme na větší plát alobalu a znovu zakapeme olejem. Srolujeme do válce, na krajích dobře utěsníme a přidáme druhou vrstvu alobalu, kterou zajistíme podobným způsobem. Máme-li dostatek času, necháme před přípravou proležet asi tři hodiny v ledničce. Potom vložíme naplněnou alobalovou roli na pekáč do vyhřáté trouby a pečeme naplno asi 20 minut. Poté příkon ztlumíme na minimum a dopékáme další hodinu. Samozřejmě neotvíráme, trpělivě čekáme a připravujeme oblohu z čerstvé zeleniny, čerstvý chléb jako přílohu a studené pivo. Při konzumaci můžeme lehce přivírat oči a snít o letním rožnění na chalupě.