1/2 lžičky drceného barevného pepře
| 1/2 kelímku smetany ke šlehání
| 1 PL soli
| 1 špetka mletého zázvoru
| 150 g vepřové kýty
| 1/2 lžičky citrónové kůry
| 2-3 stroužky česneku
| 1/2 lžičky koření na steak
| 1 špetka drceného kmínu
| 100 g mandlí
| 150 g syrového sádla
| 400 g vepřových jater
| 3 PL brandy
| na ozdobu:
| 6 PL mandlí
| 6 PL sádla na přelití
| dle potřeby: sádlo na vymazání
Postup přípravy receptu Jemná játrová paštika:
Játra se sádlem umeleme najemno a uložíme odděleně v miskách do chladničky. Maso nakrájíme na kostky.
Kostky masa vložíme do robota, osolíme a necháme ho rozsekat. Pak přilijeme smetanu a vyšleháme dohladka. Postupně přidáme játra, přilijeme brandy a nakonec přidáme i sádlo. Důkladně vše spojíme dohladka.
Směs přendáme do mísy, ochutíme kořením, citronovou kůrou a nakonec přimícháme jemně nastrouhaný nebo utřený česnek. Promícháme a přisypeme hrubě nasekané mandle.
Připravenou paštikovou směs rozdělíme do zapékacích misek vymazaných sádlem a dobře přikryjeme alobalem. Naskládáme na plech s horkou vodou a pečeme v předehřáté troubě asi 50 minut na 150 °C.
Hotovou jemnou játrovou paštiku přelijeme sádlem a posypeme jemně sekanými mandlemi. Necháme vychladnout i zatuhnout a servírujeme.