Postup přípravy receptu Kachna dušená na víně:
Očištěnou kachnu rozdělíme na porce, osolíme a obalíme v mouce. Na kostičky nakrájenou slaninu rozškvaříme, přidáme lžíci másla, vložíme připravené porce kachny a prudce je po obou stranách opečeme. Podlijeme částí vína, přidáme koření a pod pokličkou dusíme téměř doměkka, přičemž občas poléváme vínem. Mezitím na másle podusíme cibulky, které spolu s pokrájenými žampióny přidáme ke kachně. Pokud použijeme sterilované cibulky, přidáme je až po žampiónech ke konci dušení. Tehdy vysmahneme šťávu, pekáč vyjmeme z trouby, porce kachny přelijeme brandy, zapálíme, oheň uhasíme, maso podlijeme zbytkem vína, které necháme vzkypět. Podáváme se smaženými hranolky.