Postup přípravy receptu Kachna pečená po staročesku:
Očištěnou a vykuchanou kachnu posolíme uvnitř i navrchu, posypeme kmínem a položíme do pekáče hřbetem nahoru. Do kachny vložíme jablko a dáme péct do silně předehřáté trouby. Několikrát ji při pečení obrátíme a přeléváme vypečenou šťávou. V závěrečné fázi přelévat přestaneme, aby kůžička byla pěkně křupavá. Rozkrájíme na porce a rozložíme na mísu. Šťávu podáváme zvlášť v omáčníku. Mladou kachní pečeni podáváme s jemným houskovým nebo bramborovým knedlíkem ozdobeným dozlatova osmaženou cibulkou. Další přílohou je dušené červené zelí. Červené zelí dusíme na sádle a na cibulce a ochucujeme octem, nebo vínem, i do něj můžeme přidat jablko.