Postup přípravy receptu Kachna s brusinkovou nádivkou:
1. Nejprve vykostěte kachnu. Začněte na prsíčkách – kachnu obraťte prsíčky nahoru, nadzvedněte kůži a ostrým nožem opatrně začněte odřezávat skelet. Dávejte při tom pozor, abyste neprořízli kůži (když už se to stane, sešijte ji jehlou a bílou nití). Odřezejte kostru ze všech stran; křídla a stehna v kloubu nastřihněte nebo vylomte. Odřezaný skelet vytáhněte spodkem a použijte ho třeba na polévku. Rozpalte elektrickou troubu na 200, horkovzdušnou na 180 stupňů. Housky nakrájejte na kostičky, rozložte na pečicí plech a dozlatova opečte.
2. Připravte nádivku: v misce smíchejte brusinky, opraženou housku, nasekanou petrželku, žloutky, mléko, kostičky uzeného, sůl a pepř a muškátový oříšek. V jiné misce ušlehejte bílky a zlehka je přidejte ke zbytku nádivky.
3. Troubu ztlumte na 180/160 stupňů. Nádivkou napěchujte kachnu a sešijte ji nebo spíchněte špejlemi. Posypte kmínem a pečte přibližně jednu a půl až dvě hodiny dozlatova; kachnu občas přelijte uvolněnou šťávou. Pokud se vypéká větší množství tuku, průběžně ho odebírejte – kachna by se měla dusit, nikoli smažit.
Tip na obměnu
Kachnu s nádivkou ještě můžete vylepšit vepřovým masem. Celou vepřovou panenku zprudka opečte ze všech stran na pánvi tak, aby chytila zlatou barvu. Kachnu naplňte přibližně polovinou nádivky, dovnitř vložte opečenou panenku a dokončete nadívání. Doba pečení se přiblíží ke dvěma hodinám.