Postup přípravy receptu Kachní roláda po bulharsku:
Kachnu dobře očistíme, odsekneme krk, křídla a nohy. Pak ji rozřízneme podél hřbetu. Opatrnými krátkými řezy oddělujeme maso od kostí a tak postupně kachnu vykostíme. Nakonec zbude maso v podobě obdélníkového dílu, který poklademe nádivkou: Na masovém strojku umeleme hovězí maso, vepřový i uzený bůček, játra, mlékem zvlhčené žemle, slaninu a cibuli. Hmotu pak okořeníme, osolíme, přidáme pokrájené, podušené houby, žloutky a ušlehané celé vejce. Promícháme a přilijeme smetanu ochucenou brandy. Znovu prohněteme a hotovou směs klademe na plát kachního masa. Ten sbalíme a sešijeme, zabalíme do plátěného ubrousku, který na obou koncích stočíme, utáhneme a zavážeme provázkem. Provázkem obtočíme i celou roládu, aby neztratila tvar. Pak maso ponoříme do osolené vody, ohřáté na 75 °C. Tuto teplotu udržujeme 2 hodiny. Potom roládu z ubrousku vybalíme a vložíme na pekáč na kostičky rozškvařené slaniny a kolečka cibule. Při pečení poléváme vypečenou šťávou, kterou ochutíme pepřem. Pečeme asi hodinu. Pak maso vyjmeme, vysmahnutou šťávu zaprášíme hladkou moukou, zarestujeme, zředíme horkou vodou a dobře povaříme. Roládu Krájíme na plátky a přeléváme šťávou. Podáváme s bramborovou kaší.