Postup přípravy receptu Kachní roláda s mandlovou nádivkou:
Pro vykostění používáme buď čerstvou, nebo rozmrzlou kachnu. Nejlepší je kachnu i ostatní drůbež, kterou chceme odkostit, podél hřbetní kosti naříznout a opatrně, ostrým špičatým nožem maso oddělovat od kosti. Vykostěnou kachnu rozložíme na podložku, lehce posolíme a opepříme.
Příprava nádivky:
Máslo utřeme se žloutky, přidáme na kostičky nakrájenou žemli, která je lehce navlhčená v mléce, v horké vodě povařené, oloupané, na hrubo nasekané mandle, v teplé vodě předem namočené rozinky, oloupaná, jadřinců zbavená, na plátky nakrájená jablka, promícháme, osolíme a přidáme malé množství muškátového oříšku, přimícháme sníh z bílků.
Vykostěnou kachnu naplníme nádivkou a zašijeme. Skelet kachny přesekneme, menší část vložíme do pekáče, přidáme na hrubo nasekanou cibuli a mírně posolíme a okmínujeme. Na tento podklad dáme osolenou kachnu, pečeme ve vyhřáté troubě. Během pečení podle potřeby podléváme dalším vývarem, přeléváme vypečenou šťávou a občas obrátíme. Měkkou kachnu vyjmeme, šťávu vysmahneme na tuk, přidáme hladkou mouku a lehce ji opražíme a za stálého míchání ředíme vývarem. Povaříme asi 30 minut a potom ji přecedíme a dochutíme solí.
Vhodné přílohy: houskový knedlík, bramborový knedlík, brambor.