Květina Vánoc - Vánoční hvězda | Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 | Vánočka - nejoblíbenější recepty | Hrajte s námi SUDOKU online ! |
|
|
Brambory
jsou již po dlouhá staletí oblíbenou plodinou zemědělců a neméně
oblíbenou součástí našich jídelníčků. Není divu – jsou zdravé, dobré,
výživné, levné a dají se upravit na bezpočet různých způsobů.
Víte, odkud brambory přišly? Komu vděčíme za to, že je vůbec známe? Čtěte dále a dozvíte se víc...
Předchůdci
dnešních brambor pocházejí z Jižní Ameriky, konkrétně z oblasti And.
Evropan spatřil brambory poprvé na počátku 16. století, v bohatém státě
Inků, dnešním Peru. Tou dobou je domorodci využívali k přípravě polévek
a chleba, ale především je sušili, což bylo velice praktické - správně sušené brambory totiž vydrží několik let!
Do
Evropy se bambory začaly dovážet od druhé poloviny 16. století.
V Čechách pak zdomácněly v průběhu 17. století a nutno podotknout, že
ještě dlouhou dobu po svém „příchodu“ byly u nás považovány za plodinu
vzácnou, kterou si mohla dovolit pouze vyšší společnost. Jejich
pěstování se u nás vyvíjelo pomalu a zdlouhavě, jelikož lidé se jen
těžko smiřovali s tím, že by brambory měly zabírat tolik prostoru
a zmenšovat tak prostor pro pastvu a vytlačovat obilí. Dalším, dnes již
poněkud úsměvným důvodem, proč se brambory u nás prosazovaly pomalu,
byla obava z jedovatosti této plodiny.
Až
v 18. století, v době neúrody, rychlého populačního rozvoje nižších
lidových vrstev a hladu, který v zemi zavládl, se brambory staly
hospodářky a sociálně důležitou (a tedy i lacinou) plodinou. Brzy
nahradily hrách, jedlou řepu, kaše z pohanky, ječmene a pšenice... Lidé
přišli na jejich úžasnou výživnost, lehkou stravitelnost a jednoduchou
kuchyňskou úpravu – tím pádem se staly oblíbenou součástí jídelníčku
chudých a způsobily skutečnou revoluci ve výživě.
Dnes,
stejně jako v osmnáctém století, jsou brambory stálým fenoménem. Umíme
je péct, vařit, smažit, mixovat, zapékat se sýrem, zeleninou, masem či
dokonce podávat je na sladký způsob. Po jejich konzumaci ženy nemusejí
mít výčitky, jako když jedí houskový knedlík a jakmile nás trápí
zažívání, šťáva z brambor naše střeva obvykle dokáže snadno
rozpohybovat.
No řekněte, není ta matka Příroda kouzelnice?
Čtěte články: Kupujeme brambory a Bramborová současnost a dozvíte se víc!
Zdroj: Hellmann´s
Alena Rašková