Postup přípravy receptu Knedlíky ze syrových brambor:
Syrové brambory oloupeme, dobře omyjeme a jemně nastrouháme. Slijeme z nich přebytečnou vodu. Přidáme na kostky nakrájené žemle nebo rohlíky, vejce, sůl, kmín a promícháme. Je-li směs příliš řídká, zahustíme ji hrubou moukou. Z těsta, které jsme řádně propracovali, tvoříme mokrýma rukama koule o průměru cca 8 cm. Dáme vařit vodu, jakmile začne vřít, vložíme do ní knedlíky a přiklopíme poklicí. Teplotu zdroje snížíme. Vaříme 20 minut. Poklici nesundáváme, knedlíky nemusíme obracet, ale dbáma na to, aby se voda po celou dobu vařila. Hotové knedlíky vyjmeme a pokrájíme na čtvrtky.
Uvařené, ještě horké knedlíky mastíme máslem a sádlem. Podáváme je zejména k dušenému hlávkovému zelí, kyselému zelí, k pečenému nebo uzenému masu, k segedinskému guláši apod.