Aby bylo možné pochutnat si na houbách i v době, kdy nám je příroda téměř bezezbytku odpírá, muselo se nějak řešit jejich uchování.
Většinu způsobů za nás naštěstí vymysleli již naši předkové. Nejstarší způsob, jak houby uchovat je sušení, nejuniverzálnějším současným způsobem konzervace je mražení.
Houby po očištění, nakrájení a promytí vložíme na malé množství rozpáleného tuku do kustrolu, zamícháme a mírně osolíme. Dusíme je ve vlastní šťávě asi 15 minut. Pak kastrol odstavíme a houby necháme vychladnout. Hmotu poté porcujeme do mikrotenových sáčků, které zavaříme nebo alespoň dobře zavážeme a dáme prudce zmrazit do mrazáku - vydrží až do příštího roku.

Houby zásadně nesmíme rozmrazit a opět zmrazit. Ani před kuhyňskou úpravou je nerozmrazujeme, ale naopak vkládáme zmrzlé přímo do hrnce.
Vhodná je i konzervace hub ve vlastní šťávě. V rozpáleném kastrolu nakrájené a očištěné houby prudce opečeme. Pustí vlastní šťávu. Za míchání směs dusíme asi 20 minut. Po prochladnutí ji dáme do sklenic a zaléváme vydušenou houbovou šťávou. Pod víčkem necháme dvoucentimetrový prostor a sklenice uzavřeme.
Sterilujeme 50 minut při 95 °C a po dvou dnech sterilaci opakujeme.
Torta – čtenářka
ChytráŽena.cz