Postup přípravy receptu Kopřivy jako špenát:
Vezmeme kbelík, rukavice a nůžky a najdeme mladé, čisté (pejsky neoznačené kopřivy). I namočené kopřivy pálí. Musí jich být více jak polovina kbelíku. Dobře je opereme a navážíme 750 g nebo to uděláme odhadem, je toho plný asi 4 litrový hrnec. Vařením se obsah podstatně zmenší. Zalijeme horkou vodou a 10-15 minut povaříme.
Cibuli nakrájíme, na másle a oleji zesklovatíme, přidáme hladkou mouku, mírně prosmažíme.
Slijeme vodu z kopřiv (nevyléváme, po vychladnutí použijeme do zálivky květin), kopřivy necháme okapat a vrátíme do hrnce. Přidáme připravenou cibuli, osolíme, opepříme, přidáme vejce a podle chuti prolisovaný česnek - nemusí být. Všechno krátce povaříme a obsah hrnce rozmixujeme.
Chuť kopřivového špenátu zjemníme šlehačkou nebo kondensovaným mlékem, všechno chvíli prohřejeme.