Postup přípravy receptu Kotlíkový guláš a lečem a dvěma druhy masa :
Maso opláchneme a nakrájíme na kostky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na jemno, slaninu nakrájíme na velké kostky. Do kotlíku nalijeme olej, nasypeme cibuli se slaninou a osmažíme dozlatova. Pak přidáme hovězí maso a necháme ho osmahnout. K opečenému masu přidáme papriku, sůl, chilli, černý pepř, nasekaný česnek, promícháme a zalijeme asi 1,5 litrem vody. Přikryjeme a dusíme přibližně hodinu. Po hodině přidáme vepřové maso a vaříme ještě dalších 60 minut. Podle potřeby dolijeme vodu, použít můžeme i světlé pivo. Dále přidáme na kostky nakrájené brambory (jeden oloupaný brambor nastrouháme a necháme stranou), lečo a rajský protlak. Guláš vaříme, dokud nejsou brambory téměř měkké. Na závěr přidáme nastrouhaný brambor, který guláš zahustí, a majoránku. Podáváme s chlebem nebo samostatně.