150 g lískových oříšků mletých
| 5 lžic vařící vody
| 500 g cukru moučka
| 1 konzerva slazeného mléka
| 100 g bílé čokolády
| 20 g 100 % tuku
| na obalení lísk. oříšky
| na potření čokoládová poleva
Postup přípravy receptu Koule sv. Mikuláše:
Lískové oříšky umeleme. Bílou čokoládu rozlámeme na kousky. Vodu přivedeme k varu.
Na pánev vložíme moučkový cukr, který zalijeme vařící vodou, přidáme změklý tuk a čokoládu. Zahříváme a mícháme, dokud se vše nerozpustí. Potom vlijeme kondenzované mléko a velmi pozvolna, za pilného míchání, přivedeme k varu. Jakmile hmota zhoustne, pánev odstavíme a necháme prochladnout.
Do prochladlé sladké hmoty vpracujeme umleté oříšky a tvoříme kuličky ve velikosti vlašského ořechu. Opět necháme podchladit. Potom koule sv. Mikuláše poléváme čokoládou a sypeme oříšky nebo kokosem.
Oříškovo-čokoládové koule nám uskladněné v plastové krabičce vydrží až do Vánoc.
Fotky receptu Koule sv. Mikuláše:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!