Postup přípravy receptu Krůta pečená po dalmátsku:
Krůtu natřeme zevnitř i zvenčí česnekem utřeným se solí. Třetinu slaniny a šunku nakrájíme na nudličky, promícháme se špetkou soli a mletého pepře a špetkou rozedřeného rozmarýnu a touto směsí krůtu na několika místech obložíme. Prsa obložíme zbytkem na plátky nakrájené slaniny. Pak krůtu kolem dokola ovážeme, pokapeme olivovým olejem, dovnitř vložíme větvičku čerstvého rozmarýnu (anebo pár jehliček suchého), do pekáče nalijeme trochu oleje, krůtu pokropíme vínem, pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme na 200°C skoro 2 hodiny. Poté odstraníme provázek, slaninu, rozmarýn a krůtu v troubě dopečeme dočervena (ještě asi 1/2 hodiny). Podáváme s pečenými brambory, černými olivami a hlávkovým salátem.