Postup přípravy receptu Krůtí pečeně s nádivkou a zeleninovým špízem:
Naťové cibulky pečlivě omyjeme, podélné rozčtvrtíme a nakrájíme nadrobno. Česnek oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Olivy necháme okapat a pak je společně s česnekem najemno nasekáme v ručním mixéru. Nasekané olivy s česnekem smícháme s cibulkou, sušeným rozmarýnem, s vejcem a čerstvě namletým pepřem.
Krůtí prsa omyjeme, osušíme a podélně čtyřikrát nakrojíme do hloubky á 3 cm. Maso osolíme, opepříme a vložíme do pekáče se 4 lžícemi oleje. Zářezy naplníme olivovočesnekovou nádivkou.
Cibule a mrkev oloupeme a nakrájíme na větší kousky. Zeleninu rozdělíme na maso a vše pečeme v horké troubě při 200 stupních asi 1 hodinu.
Po 25-30 minutách pečení podlijeme maso silným horkým bylinkovým vývarem, který jsme si připravili ze 2 MAGGI Bylinkových kostek bazalka a tymián.
Během pečení maso potíráme vzniklou šťávou.
Papriku a žampiony na špízy očistíme. Rajčata omyjeme. Vinný ocet, balzamikový ocet, nakrájenou cibuli s česnekem, trochou soli a pepře smícháme. Přidáme také 4 lžíce olivového oleje. Trochu oleje rozehřejeme na pánvi, na které orestujeme žampiony a kousky papriky. Dochutíme solí, pepřem a společně s rajčaty vmícháme do nálevu. Zeleninu necháme zchladnout.
Ovčí sýr rozdrobíme a vyšleháme s kysanou smetanou. Tyminán, zbylou cibuli s česnekem a 2 lžíce olivového oleje přimícháme přidáme do smetany. Omáčku dochutíme pepřem a podle chuti můžeme omáčku pokapat olivovým olejem.
Roketu očistíme a společně s vychladlou zeleninou. Na velkou mísu upravíme pečeni, opečenou zeleninu. Celé zeleninové špízy urovnáme na hlubší podnos, přelijeme marinádou a vypečenou šťávou.
Smetanovo-sýrovou omáčku podáváme zvlášť.
Náš tip:Tento recept nepatří k receptům jednoduchým, ale upozorňuji Vás, že jeho náročná příprava pak u Vašich přátel sklidí jistě nadšené ovace na tento pokrm a také na Vás jako na šéfkuchaře.