Postup přípravy receptu Kuře s opečenou šalotkou a šafránovým ovocem:
1. Kuře opláchneme, očistíme, osušíme, osolíme, potřeme celé olejem, dáme na pekáč prsy nahoru a podlijeme 1 dcl vody. Vložíme do trouby, nízký rošt, pečení pouze zespoda na 180°C a za stálého polévání a podlévání pečeme asi hodinu. Potom kuře obložíme očištěnými celými cibulkami šalotky, které jsme promíchali s kuřecím výpekem. Kuře celé potřeme glazurou ze 2 lžic rozpuštěného másla, medu a kečupu. Troubu nyní zapneme i na horní pečení, 190°C. Kuře dopékáme asi 30 minut. Každou chvilku kuře znovu potřeme medovou glazurou. Šalotky vždy promícháme s výpekem.
2. Než se kuře dopeče nakrájíme hrušky a jablka i se slupkou na tenké nudličky. Na pánvi rozpustíme cukr až lehce zkaramelizuje, přidáme zbylé máslo, nudličky ovoce, hrozinky a šafrán. Necháme podusit, až se cukr rozpustí a vydusí veškerá tekutina. Nakonec přilijeme pálenku a necháme ji odpařit.
3. Upečené kuře i šalotky vyjmeme z pekáče a do výpeku vmícháme ovoce. Získá vynikající chuť. Kuře naporcujeme a na talíře dáme vždy kousek bílého masa, kousek tmavého masa, několik pečených cibulek a přikryjeme ovocem.