Postup přípravy receptu Kuře v závěji s dělovými koulemi:
1. Zelí smícháme s drobně nakrájenou cibulí, nahrubo nastrouhaným jablkem a cukrem. Dvě třetiny směsi rozprostřeme do pekáčku. Kousky kuřete posolíme, položíme je na zelí, posypeme kmínem, pokryjeme zbytkem zelí a pokapeme rozpuštěným tukem. Pečeme v troubě asi půl hodiny, pak z masa zelí odhrneme a dopečeme dozlatova.
2. Brambory uvaříme v osolené vodě. Vychladlé nastrouháme, přidáme mouku, vejce, solamyl, máslo a sůl. Vypracujeme těsto, vyválíme několik válečků o průměru 5 cm, nakrájíme je na stejné kousky a rukama (lépe se pracuje, když si ruce pomastíme)tvarujeme kuličky.
3. Kuličky vhazujeme do osolené vroucí vody a vaříme je 5-7 minut.