Postup přípravy receptu Kváskový chléb:
KVÁSEK: 1. den - do nádoby (asi 1l ) s víčkem dáme jednu odměrku žitné mouky a jednu odměrku vody (odměrka = např. menší kávový hrníček – 1,5 deci), dobře promícháme a přikryjeme víčkem.
2. den – smícháme jednu odměrku žitné mouky s jednou odměrkou vody promícháme, přídáme do nádoby z předchozího dne, opět dobře promícháme a přikryjeme víčkem. Stejným způsobem postupujeme 3. a 4. den.
5. den – pečeme chléb. Po odebrání kvásku na pečení chleba opět přidáme jednu odměrku žitné mouky a jednu odměrku vody. Každý den je nutné do kvásku přidat odměrku žitné mouky, vody a dobře promíchat.
Chléb:
V průběhu pečení je možné přidat podle chuti různá semínka např. slunečnice, lněné semínka, sezamová semínka, ale i osmaženou cibulku nebo na kousky nakrájené uzené maso apod. Toto platí pokud pečete v domácí pekárně, jinak suroviny přidejte při ručním hnětení těsta.
Množství mouky uvedené v závorkách je pro světlejší chléb.
Při pečení v domácí pekárně:
Program - Francouzský , kde je delší doba hnětení a kynutí. Celkem 3.55
Barva - střední