Postup přípravy receptu Levné piery od babičky:
Do misky nasypu hladkou mouku, osolím a do důlku pomalu vlévám vodu a zamíchávám ji do mouky. Pomalu se vytváří kaše a přimícháváním další mouky vzniká těsto. Těsto jakmile se nelepí a nepřichycuje se na misku, vysypu na vál a dál je zpracovávám podsypáváním moukou a hnětením.
Když je těsto měkké, nelepivé, rozdělím jej na dva díly a rozválím na placku. Tu rozkrájím nožem na čtverečky asi tak 3x3cm a na každý položím kousek tvrdé marmelády. A na kamna dám vařit do hrnce vodu (já dávám už horkou z varné konvice, aby bylo jídlo brzo hotové)
Čtvereček přeložím napůl - z rohu do rohu a vzniknou malé šátečky. Pečlivě po obvodu přimáčknu, aby marmeláda nevytekla.
To samé udělám s druhou plackou.
Jakmile se voda vaří, vhodím do ní špetku soli a vhodím první várku pier do vroucí vody a asi po minutě vařečkou zamíchám, aby se nepřichytily na dně. Po 3 minutách varu oběd zamíchám a stopuji si další 3 minuty. Pak vyjmu jednu pieru a překrojím. jeli těsto vařené, vyjmu je z vody a dám vařit druhou várku.
Nachystám si mák, ocukruji a nechám roztopit máslo.
Pak rozdělím na talíře, posypu mákem a poleji máslem.
Přeji dobrou chuť"
To jídlo jsem se naučila vařit od své tchýně před 30ti lety, když jsem začala k manželovi jezdit do rodiny, a ona jej znala ještě od své maminky.