Postup přípravy receptu Lívanečky ze sušených hub:
Večer před přípravou namočíme sušené houby do velmi jemně osolené vody s kávovou lžičkou octa; houby by měly být ponořené (někdy je třeba zatížení).
Další den najemno pokrájenou cibulku osmahneme do jemněhněda na oleji, houby scedíme a nahrubo pomeleme (masový strojek s velkými dírami). Poté je přidáme s kmínem, citrónovou šťávou a solí na olej s osmahnutou cibulkou, naprudko orestujeme, přidáme trochu vroucí vody a dusíme (za občasného míchání). Podle potřeby buď podléváme - či nikoli. Na závěr dušení by měla směs být přiměřeně kompaktní a hustá, nikoliv vodnatá.
Mouku promísíme s kypřícím práškem a vsypeme do mísy. Přidáme špetičku cukru, promícháme, promísíme… Nahrneme do kopičky, uprostřed uděláme důlek a v něm rozleháme mléko smíchané s vejcem a olejem. Vše promísíme a prohněteme, aby vzniklo hladké těsto. Přidáme mleté podušené houby, pepř a sůl a ještě jemně prohněteme, aby houby byly zhruba rovnoměrně rozptýleny v těstě.
Na pánvi rozehřejeme olej, z těsta vykrajujeme polévkovou lžící jakési bochánky, které dáváme na pánev a rozprostřeme je do tvaru a velikosti menšího lívance. Opékáme po obou stranách dozlatova (obvykle se začnou tvořit bublinky jako znak, že houbový lívanec je hotov).
Můžeme mazat sádlem se škvarky, můžeme poklást tence nakrájenými plátky Nivy, můžeme potřít jemně brusinkovým kompotem, můžeme podávat jako přílohu k hovězímu na divoko... atd…