Postup přípravy receptu Makarony se čtyřmi druhy sýrů:
Těstoviny uvařte v osolené vodě al dente. Sceďte, jemně pokapejte olivovým olejem, aby se neslepily. V kastrolu rozpusťte máslo, za stálého míchání přisypejte mouku a orestujte dozlatova. Do jíšky po troškách přilijte mléko, metličkou rozmíchejte na hladký bešamel. Přilijte ještě smetanu a bílé víno, promíchejte a krátce povařte. Nastrouhejte si všechny sýry (kromě parmezánu), a až omáčka varem zhoustne, nasypejte do ní. Promíchejte a lehce opepřete. Vařené těstoviny smíchejte s omáčkou, přidejte najemno nakrájenou papriku a usekanou bazalku. Směs přendejte do vymazané zapékací mísy, navrch nastrouhejte parmezán a zapékejte asi 20 minut na 180 °C, dokud povrch nezezlátne.