Postup přípravy receptu Makové buchtičky se sirobem obalené v perníku:
Buchtičky
Do mísy dáme mouku, zamícháme nastrouhaný muškátový oříšek, špetku soli, kvásek z mléka, kvasnic a cukru, přimícháme žloutky, a rozpuštěnou Heru. Zpracujeme hladké těsto, hněteme tak dlouho dokud se nelepí na mísu, podle mé babičky musí být při hnětení slyšet jak šeptá.
Mísu s těstem uložíme na teplé místo a necháme vykynout. Po vykynutí ještě jednou prohněteme a necháme opět vykynout. Později vypracujeme zlehka malé buchtičky plněné makovou nádivkou a naskládáme do pekáčku a upečeme.
Maková náplň
Mák uvařený v mléce na mírně teplé plotně dáme do kameninové mísy a utřeme dřevěným trdlem s krupicovým a vanilkovým cukrem do hladké hmoty. Potom přidáme, marmeládu, strouhaný perník, hrozinky a zamícháme
Sirob
V teplé lázni si připravíme sirob s máslem a trochou vody. Mícháním získáme sladkou omáčku, nesmí být příliš hustá, ani řídká, poté obalíme ve strouhaném perníku.