Postup přípravy receptu Mandlová štola:
Náplň si připravíme večer před pečením. Přísady promícháme, uzavřeme do nádoby a dáme do ledničky. Druhý den náplň necháme okapat.
Rozdrobené droždí s cukrem rozpustíme v mléce. Přidáme 200 g hladké mouky a vypracujeme těsto. Kvásek necháme vykynout přikrytý na teplém místě, dokud povrch nezačne praskat.
Kvásek promícháme se zbylou moukou, vejci, rozpuštěným máslem, solí, kořením a nakonec vmícháme náplň. Těsto necháme asi 60 minut kynout.
Pak z těsta vytvarujeme štolu, kterou necháme 15 minut odpočívat ve vymazaném pekáčku nebo formě na štolu. Pečeme v předehřáté troubě na 180 °C asi 60 minut, přičemž asi 10 minut před dopečením štolu pomažeme rozpuštěným máslem (polovinou množství).
Hotovou mandlovou štolu potřeme zbylým rozpuštěným máslem, lehce pocukrujeme (moučkovým cukrem, případně smíchaným moučkovým a vanilkovým cukrem) a necháme vychladit. Vychladlou mandlovou štolu znovu bohatě posypeme moučkovým cukrem.
Mandlovou štolu pečeme maximálně týden před Vánocemi.