Postup přípravy receptu Havířská kachna:
Kachnu necháme téměř rozmrazit, pak vnitřek vymažeme olejem, ve kterém jsou vymačkané 3 stroučky česneku. Připravíme si na naplnění mletý libový bůček a 2 housky, dochutíme solí a vymačkaným česnekem, zahustíme troškou strouhanky. Kachnu namažeme zvenčí olejem, ve kterém rozpustíme papriku, posypeme kmínem. Poklademe plátky jablek a cibule a dáme péct. Podléváme, celkem pečeme cca 3 hodiny. Asi 1/2 hodinu před dokončením sundáme jablka a cibuli, v misce rozmícháme ocet a med a potřeme kachnu. Vytvoří se voňavá kůrčička. Udusíme červené zelí a jako přílohu použijeme knedlík, můžeme i více druhů. Porcujeme dle chuti porci kachny i nádivky.