Postup přípravy receptu Pilaf:
Cibuli a zbylou zeleninu očistíme. Cibuli nasekáme najemno, větší mrkve nastrouháme na hrubém struhadle, žampiony na plátky a pórek nakrájíme na kolečka. Kuřecí maso nebo vepřovou plec podle potřeby očistíme a nakrájíme na drobné nudličky. Jemně je ochutíme česnekovou solí a pepřem.
V mírně osolené vodě uvaříme rýži do poloměkka. Na troše másla podusíme žampiony. Na sádle nebo oleji osmažíme cibuli. Přidáme maso a zprudka jej na cibuli opečeme.
Do ohnivzdorné mísy narovnáme podušené maso, na ně mrkev s pórkem, vrstvu poloměkké rýže a nakonec podušené žampiony. Vše zalijeme vodou, ve které jsme rozpustili kuřecí bujon, asi 1 - 2 cm nad poslední vrstvu. Zdá-li se nám jídlo málo slané, ještě přisolíme. Ve vyhřáté troubě pilaf dusíme zhruba 30 minut.
Hotový pilaf na talíři posypeme nakrájenou petrželkou. Pilaf podáváme s okurkovým nebo hlávkovým salátem.