Postup přípravy receptu Znojemská hovězí pečeně:
Nejprve si připravíme hovězí maso zadní, které necháme vcelku, omyjeme ho a prošpikujeme kousky slaniny. V kastrolu usmažíme na tuku cibuli, spíše tmavší, ale nespálit! Na ni položíme maso, které orestujeme ze všech stran. Zalijeme dostatečným množstvím vody, osolíme a vaříme do měkka. Když jsme docílili měkkosti masa, vyjmeme ho z hrnce a omáčku zahustíme hladkou moukou rozmíchanou v hrnku s vodou. Krátce povaříme a přecedíme přes hustý cedník. Do hotové omáčky vložíme jemně krájené kyselé okurky. Další varianta. Obdobným způsobem vaříme i štěpánskou pečeni, jen místo okurek do omáčky vložíme nasekaná vařená vejce.
Doporučení: nejlépe se jako příloha hodí vařená rýže, ale můžeme konzumovat i houskovým knedlíkem.