kůra ze 3 citronů, nakrájená na tenké nudličky
| trocha vody
| 1 lžička cukru
| 12 malých kotletek na řízky
| 1/4 hrnku přepuštěného másla
| 1 malá cibule, jemně pokrájená na plátky
| 1/2 hrnku suchého bíleho vína
| 2 lžíce kaparů s nálivkou
| 1 hrnek smetany
| 2 lžíce zredukovaného telecího vývaru
| štava z jednoho citronu
| sůl a bílý pepř podle chuti
| 1/2 svazku petrželky
Postup přípravy receptu Císařský přírodní řízek:
Do kastrolku dát citronovou kůru a zalít vodou a cukrem. Vařit až kůra má trochu nasládlou chuť. Nechat vychladnout. Naklepat telecí a naříznout několikrát okraje (aby se maso nesmrsklo). Rozehřát 1/4 hrnku másla na pánvi a smažit telecí, až je hnědé zvenku, ale růžové uvnitř asi 1 1/2 min na každé straně. Vyjmout a udržovat v teple. Do pánve přidat cibuli a usmažit do zlatova. Přidat bílé víno a zredukovat na polovinu. Přecedit kapary a dát stranou. Pridat nálivku a vařit a po 2 až 3 min. Snížit teplotu, přidat víno a zredukovat na polovinu (asi 8-10 min.) Přecedit omáčku na druhou pánev. Přidat telecí vývar a nechat dále zredukovat po 1 min. Zamíchat dovnitř citronovou šťávu a kůru, posolit a popepřit. Podávat na nahřátých talířích polité omáčkou. Ozdobit petrželkou a kapary.