Postup přípravy receptu Musaka ( řecko ):
Lilek nakrájíme na silnější plátky. Z obou stran hodně osolíme a 1h necháme odpočívat. Maso a cibuli mezitím osmažíme na oleji, přidáme víno, oloupaná rozmačkaná rajčata, sůl, pepř. Na malém plameni pod pokličkou vaříme 40 minut. Poté baklažány opláchneme a osušíme utěrkou. Na pánvi rozpálíme olej a po obou stranách baklažány do zlatova usmažíme. Připravíme zapékací misku, kterou vymažeme a na dno dáme polovinu lilku, polovinu brambor, posypeme ½ strouhaného sýra, přidáme maso, pokryjeme zbytkem lilku a brambor, na horní vrstvu dáme sýr. Prolijeme to omáčkou, vložíme do středně rozehřáté trouby a pečeme cca 50 min.
Omáčka: Máslo rozpustíme, přidáme mouku a za stálého míchání necháme zpěnit. Přidáme mléko, mícháme, vysypme strouhaný sýr, osolíme a pomalu za míchání přidáme ušlehané vejce.