Postup přípravy receptu Plněné zelné listy:
1. Plněné zelné listy připravuje maďarská hospodyně vždy ve větším množství. Uchovaný zbytek vydrží v chladničce vždy několik dní a odležení mu chuťově velmi prospěje. Pro slavnostnější příležitosti se pokrm připravuje 2 až 3 dny předem a zalévá se kyselou smetanou.
2. Nemáme-li připraveny zelné listy podle předpisu na str. 158 upravíme si je taklo: vybrané velké listy z hlávkového zeií pole-jeme vařící vodou se solí a octem. Před plněním nádivkou seřízneme naplocho silnější žebra listů nebo je vyřízneme.
3. Syrové hovězí a vepřové maso i vařené uzené mase umeleme, přidáme vařenou rýži, 1 lžíci sladké papriky a trochu pálivé papriky, stroužek česneku utřený se solí, mletý pepř a vejce. Směs dobře promícháme, případně dochutíme solí, a tvoříme menší šišky, které po jedné balíme do připravených zelných listů. Závitky převážeme nití.
4. Na polovině dávky sádla osmažíme najemno nakrájenou cibuli, vmícháme lžíci papriky, zalejeme šálkem vody nebo vývaru z uzeného masa, přidáme 2 stroužky utřeného česneku a kysané zelí. Promícháme a dáme vařit. Do rozdušeného vroucího zelí naskládáme zelné závitky tak, aby byly dobře ponořeny. Dusíme zvolna asi 1 hodinu, poté závitky vyjmeme a zelí zahustíme zlatavou jiškou usmaženou z druhé poloviny sádla a 3 Ižic hladké mouky. Necháme dobře provařit. Hustotu zelí upravíme přidáním vody nebo smetany. Do provařeného zelí vrátíme závitky zbavené nití a ještě chvíli je v něm prohřejeme.
5. Podáváme s noky, hrnečkovým knedlíkem, dušenými brambory či chlebem.