Postup přípravy receptu Vepřenky na roštu se studenou křenovou omáčkou:
Mleté maso osolíme, okořeníme rozemletým kmínem a paprikou a smícháme s žemlemi, namočenými v mléce a dobře vymačkanými. Očištěnou cibuli nadrobno nakrájíme a smícháme s okořeněnou směsí. Dobře promícháme.Je-li příliš tuhá, přidáme trochu vody. Řídkou směs doplníme strouhankou. Pak z ní připravíme 8-10 plochých karbanátků a opékáme je po obou stranách na olejem pomaštěném grilovacím roštu. Po opečení je pokapeme křenovou omáčkou (příprava viz níže).
Studená křenová omáčka: l00 g majonézy, 60 g křenu, 4 lžíce smetany, 2 lžíce citrónové šťávy, 1 lžička cukru, sůl. Majonézu zředíme smetanou, citrónovou šťávou, ochutíme cukrem a mírně osolíme. Křen nastrouháme na jemném struhadle a vmícháme do majonézy. Podáváme ke grilovanému masu, rybám nebo jako zálivku na zeleninové saláty.