Postup přípravy receptu Maso na staroněmecký způsob:
Maso z každé strany opepříme a dáme do většího hrnce. Mrkev a petržel očistíme, opláchneme a nakrájíme. Cibuli očistíme, nařežeme na osminky a spolu s hřebíčkem přidáme k masu, zalijeme pivem, přikryjeme a na dva dny dáme uležet do ledničky. Maso každý den obrátíme na druhou stranu. Po uležení vyjmeme, zlehka osušíme, dáme do pekáče. Troubu předehřejeme na 220 stupňů Celsia, plynovou na stupeň 3. Rozpustíme máslo, maso jím polijeme, osolíme. Přikryté vložíme do předehřáté trouby, pečeme asi 1 a 1/2 hodiny, přičemž čas od času poléváme přecezeným pivním nálevem. Zeleninu přidáme k masu 30 minut před dopečením. Hotové maso spolu se zeleninou vyjmeme z pekáče a odložíme na teplé místo. Vypečený tuk v pekáči rozředíme zbylým nálevem a masovým vývarem, který jsme připravili podle návodu na obalu tak, aby bylo šťávy půl litru. Dochutíme solí, pepřem a cukrem. Necháme krátce převařit a zahustíme maizenou, kterou jsme vymíchali v malém množství studené vody. Nakonec vmícháme zakysanou smetanu, více už nevaříme. Maso nakrájíme na plátky, podáváme s omáčkou, zeleninou, jako přílohu doporučujeme houskové knedlíky.