Postup přípravy receptu Masové koule nadivoko:
Maso rozmícháme s vejci, osolíme, okořeníme pepřem a tymiánem, zahustíme strouhankou a vytvarujeme koule. Naskládáme je do vymazaného pekáče. Cibuli nakrájíme na kousky a nasypeme na koule. Všechno zasypeme zeleninou, osolíme a přidáme koření. Podlijeme vodou a upečeme (200°C, cca 45 minut).
Pak z pekáče vyjmeme upečené koule na talíř, bobkové listy vyhodíme a zbylý obsah pekáče rozmixujeme. Je-li vzniklá omáčka příliš hustá, přilijeme trochu vody. Přecedíme do kastrolu, vmícháme smetanu, okyselíme, přistrouhneme kousek muškátového oříšku a chvíli povaříme. Podle chuti dosolíme. Do hotové omáčky vložíme koule a necháme pořádně prohřát.