Postup přípravy receptu Masové pirohy :
Do mísy dáme mouku se solí a vyhloubíme do ní důlek. Do důlku rozdrobíme kvasnice a zalejeme teplým mlékem. Až vzejdou, přidáme vejce a rozpuštěný zchladlý tuk a vypracujeme vláčné těsto. Přikryjeme a necháme asi 30 minut kynout. Potom rozválíme na tenko a vykrajujeme kolečka o průměru asi 12 cm. Zbytky těsta zpracujeme rukama a znovu vyválíme. Na každé kolečko položíme lžičku náplně, okraje potřeme vodou, přeložíme napůl a okraje přitiskneme k sobě a ještě stlačíme vidličkou. Klademe na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 - 15 minut kynout. Pak potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme při 200 °C asi 15 minut.
Náplň: Na pánvi osmažíme na oleji nakrájenou cibuli a česnek, přidáme mleté maso a smažíme společně za stálého míchání. Osolíme a přidáme koření (mletá paprika, pepř, oregano, kmín - co komu chutná. Osvědčilo se mi použít jakýkoliv druh grilovacího koření). Necháme vychladnout.
Z uvedeného množství je 12 pirohů.