2 zakys. smetany
| 100 g másla
| 1 hrnek cukru
| těsto
| 200 g cukru moučka
| 70 g másla
| 3 lžíce medu
| 3 vejce
| 500 g hl. mouky
| 1 lžička sody
| trocha perníku na strouhání
Postup přípravy receptu Mělnický medovník:
Vejce s cukrem, medem a máslem smícháme a vaříme v páře asi 15 minut. Přidáme sodu a ještě asi 5 minut vaříme. Plech vymažeme a vysypeme.
Zatím si prosejeme mouku. Do prosáté mouky postupně zapracováváme horkou hmotu. Těsto nesmí být lepivé ani příliš tuhé. Pak těsto rozdělíme na 4 díly a z každého vyválíme tenkou placku podle velikosti plechu. Pečeme postupně na vymazaném a vysypaném plechu ve střední části trouby při 180 °C jenom asi 7 - 10 minut.
Během pečení si připravíme krém. Máslo utřeme s cukrem a odlehčíme zakysanou smetanou.
Jednotlivé placky medovníku potřeme krémem a skládáme na sebe.
Mělnický medovník zatížíme a necháme 48 hodin rozležet v chladničce. Zbylým krémem potřeme povrch a posypeme jemně nastrouhaným perníkem.