Na těsto: 6 vajec
| 180 g cukru krupice
| 210 g polohrubé mouky
| 1 kypřicí prášek do pečiva
| Krém na slepování: 250 g másla
| 100 g moučkového cukru
| 1½ balíčku vanilkového pudinku
| 500 ml mléka
| Krém na potření rolády: 2 vejce
| 50 g moučkového cukru
| 250 g másla
| 1 polévková lžíce kakaa
| trochu rumu (podle chuti)
Postup přípravy receptu Metrová roláda:
Nejprve utřeme 6 vajec s cukrem do pěny, pak vmícháme mouku s práškem do pečiva. Těsto rozdělíme na dvě poloviny a jednu obarvíme kakaem. Potom těsto nalijeme do vymazaných forem na srnčí hřbet. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C 20–25 minut.
Připravíme krém na slepování: z 500 ml mléka a 1½ balíčku vanilkového pudinku uvaříme hustý pudink a necháme ho vychladnout. Ušleháme máslo s cukrem a postupně přidáváme vychladlý pudink, nakonec dochutíme trochou rumu.
Krém na potření rolády: do kastrolku rozklepneme 2 celá vejce, přidáme cukr a šleháme nad mírným plamenem do pěny (asi 5 minut). Odstavíme a za stálého šlehání do úplného vychladnutí přidáváme postupně po lžících máslo a kakao, až je krém nadýchaný (na dochucení můžeme přidat trošku rumu).
Upečený piškot vyklopíme z forem, nakrájíme na plátky a slepujeme náplní – střídavě světlý a tmavý plátek. Celou roládu potřeme kakaovým krémem.
Tip
Na povrchu rolády vytvoříme vidličkou strukturu kmene.