Postup přípravy receptu Karamelový větrník:
1. Nejprve si připravte korpusy z odpalovaného těsta. V hluboké pánvi nebo v kastrolu smíchejte vodu s olejem a se špetkou soli. Postavte směs na plotýnku a přiveďte k varu. Jakmile voda s olejem začne probublávat, postupně přisypte hladkou mouku. Mírně ztlumte oheň a pečlivě míchejte, nejlépe rovnou vařečkou, dokud se hmota nepřestane lepit k nádobě.
2. Základ těsta na větrníky přelijte do mísy a buď ručně, nebo v kuchyňském robotu míchejte, aby hmota trochu zchladla (měla by mít tělesnou teplotu, tedy zhruba 37 stupňů; snadno ji vyzkoušíte prstem). Po vychladnutí do těsta, které se stále hněte, přidejte vejce. Ale pozor! Nejprve nalijte jednu, a až po chvíli druhou polovinu vajec, aby se neutvořily hrudky.
3. Plech vyložte pečicím papírem a na něj tužkou obkreslujte hrnek (všechny větrníky se vám pak povede vytvarovat stejně velké). Těstem naplňte cukrářský sáček a vykružte větrníky; začněte od středu. Korpusy pečte v předehřáté troubě půl hodiny při 200 ˚C, v horkovzdušné při 180 ˚C. Troubu otevírejte co nejméně, unikala by totiž pára, která je v tomhle případě tajemstvím úspěchu.
4. Zatímco se korpusy pečou, připravte si vanilkový krém. Na rozpálenou plotnu postavte rendlík, nalijte do něj mléko, přidejte cukr a vanilkový lusk. Zamíchejte až těsně před začátkem varu (viz Tip Apetitu). Z vroucího mléka vyjměte vanilku, rozpulte ji, nožem stáhněte semínka a vraťte je do mléka. Pak přilijte pudink rozpuštěný v troše mléka a minutu povařte.
5. Vanilkový krém odstavte z plotýnky a nechte úplně zchladnout. Mezitím pomocí ručního šlehače nebo elektrických metel vyrobte šlehačku. Až bude vanilkový krém úplně studený, spojte ho s ušlehanou smetanou, uložte do lednice a pusťte se do výroby karamelové šlehačky. Potřebovat budete rendlík vhodný na rozpouštění cukru, horkou tekutou smetanu a ušlehanou šlehačku.
6. Cukr nasypte do hrnce a nechte ho roztavit. Odolejte pokušení ochutnat, pálí jako čert! Jakmile cukr zkaramelizuje, přilijte do něj horkou smetanu. Buďte opatrní, může vzkypět! Vařte, dokud se karamel úplně nerozpustí. A pak vás čeká zkouška ohněm: skvělou karamelovou hmotu musíte dát chladit do lednice (nejlépe na čtyřiadvacet hodin) a nesníst ji. Pokud se vám to podaří, spojte ji s ušlehanou smetanou.
7. Upečené a vychladlé korpusy podélně rozkrojte ostrým nožem. Cukrářský sáček (nebo igelitový pytlík s ustřiženým rohem) naplňte vanilkovým krémem a nastříkejte ho na spodní polovinu korpusu. Pak vyměňte obsah sáčku za karamelovou šlehačku a vykružte na krém druhou vrstvu náplně. Navrch můžete položit plátky čerstvých jahod nebo kousky jiného sezonního ovoce.
8. V hrnci s vodou roztavte fondán.
Namáčejte v něm vršky korpusů a pak je přiklopte na naplněný větrník. Pokud se vám nepodaří fondán koupit nebo se vám nechce do jeho výroby , můžete větrníky poprášit moučkovým cukrem. Nejlíp to jde přes čajové sítko: Nasypte do něj moučkový cukr a nad každým větrníkem několikrát prudce poklepte rukou.
Váš domácí fondán
Doba přípravy:
40–50 minut
Na 1 kilo fondánu
1. Kilo cukru krystal nasypte do čisté nemastné (pokud možno nerezové) nádoby a s necelými 3,5 dl studené vody ho rozmíchejte na kaši. Za stálého míchání čistou (nejlépe novou) vařečkou svařte. Pak sejměte z ohně a nechte odpočinout.
2. Při nejvyšší teplotě provařte a přidejte lžíci octa, hroznového cukru či glukózového sirupu. Průběžně odstraňujte pěnu a stěny nádoby i vařečku čistěte vlhkým štětcem od krystalků.
3. Jakmile je cukr uvařený ‚na perlu‘ (zkouška: do vroucí hmoty ponořte půlcentimetrové drátěné očko a rychle ho vytáhněte; když do něj fouknete jako do bublifuku, vylétne trvanlivá bublinka), okamžitě ho nalijte na mramorovou desku (na dřevěné bude hmota chladnout déle) politou studenou vodou a pocákejte vodou. Menší množství můžete i s hrncem ponořit do ledové vody, pokropit studenou vodou a zpracovat jako na desce.
Pokud nemá fondán požadovanou konzistenci, přidejte podle potřeby cukr nebo vodu. Vlažnou hmotu zpracujte vařečkou, až je fondán mléčný a těstovitý.
4. Před použitím ho zlehka zahřejte, případně doplňte aromatem nebo barvivem (na větrníky kulérem) a podle potřeby zřeďte vodou či zahustěte cukrem. Uchovávejte v chladu, temnu a suchu.
Fotky receptu Karamelový větrník:
Fotky vložil: Vlamape,uschi3,Natural,damami,Torta