Postup přípravy receptu Mřížkovaný koláč:
Z Hery, cukru, mouky, žloutků, mléka a rumu vypracujeme hladké tužší těsto. Necháme chvilku odpočinout v chladničce a mezitím si připravíme náplň.
Tvaroh, žloutky, vanilkový cukr, moučkový cukr a citrónovou kúru ušleháme do tužší hmoty. Pokud je tvarohová směs příliš tuhá, trochu ji zředíme mlékem.
Odpočaté těsto rozdělíme na dvě části (menší a větší). Koláčovou formu si vymažeme a vysypeme moukou. Větší část těsta rovnoměrně rozložíme do formy a polijeme tužší tvarohovou směsí. Menší část těsta vyválíme do kruhu a vykrajujeme z něj proužky. Proužky klademe na tvarohovou směs tak, abychom vytvořili mřížku.
Připravený koláč dáme péct do předehřáté trouby na dobu asi 35-45 minut při 170°C