Vložil: | Martinna |
Porcí: | 5 |
Doba přípravy: | 45 min |
Hodnocení: |
|
Počet hodnocení: | 6 |
|
|
Použité suroviny receptu Novoroční zelňačka:
500 g kysaného zelí
| 200 g uzené rolky
| 100 g anglické slaniny
| 50 g tuku (oleje)
| 5 g sušených hub
| 250 ml sladké smetany
| 1,5 l vody
| 4 ks větší brambory
| 5 kuliček černého pepře
| 4 kuličky nového koření
| 2 ks klobásy
| 3 větší stroužky česneku
| 2 ks bobkového listu
| 2 ks cibule
| 2 ks kostky bujónu
| 2 lžíce hladké mouky
| 1lžíce mleté červené papriky
| 1lžičku kmínu
| mletý černý pepř
| sůl
Postup přípravy receptu Novoroční zelňačka:
1. Ve větším hrnci na oleji nebo tuku orestujeme na jemno nakrájenou cibuli, posypeme červenou paprikou a ihned zalijeme vodou
2. Kysané zelí zbavíme nálevu, překrájíme a přidáme do hrnce
3. Dochutíme kostkami bujónu, bobkovým listem, novým kořením, kuličkami pepře a kmínem a přivedeme polévku k varu
4. Zvolna vaříme asi 20 minut
5. Zvlášť uvaříme oloupané a na kostky nakrájené brambory
6. Klobásy pokrájíme na kolečka, anglickou slaninu a uzenou rolku na kostičky a vše orestujeme na malém množství oleje
7. Nakonec opečené maso přidáme do uvařené zelňačky a necháme ještě chvíli povařit
8. Ve smetaně rozmícháme mouku a tímto zahustíme polévku
9. Necháme ještě chvíli vařit a pak zelňačku dochutíme mletým pepřem, solí a prolisovaným česnekem
10. Na závěr vložíme uvařené brambory a polévku odstavíme.
Doporučení:
- Novoroční zelňačku je nejlepší uvařit den až dva předem, na Silvestra na to nebudete mít určitě čas.
Fotky receptu Novoroční zelňačka:
K tomuto receptu není vložena fotografie, buďte první a přidejte svou!