Postup přípravy receptu Ovocný salát s mozzarellou podávaný ve vydlabaném melounu:
Meloun omyjeme, osušíme a příčně překrojíme. Lžící odstraníme semínka a z jedné poloviny melounu vydlabeme dužinu; necháme a si 1 cm okraj. Vytvoříme z melounu misku, a aby dobře stál seřízneme jeho špičku. Vydlabanou dužinu melounu nakrájíme na kostičky a nasypeme do skleněné (porcelánové) misky. Pomeranč oloupeme, rozdělíme na dílky, ze kterých sloupneme blanku a odstraníme pecičky. Oloupanou dužinu pomeranče nakrájíme na menší kousky a přidáme také do misky. Bochánek mozzarelly nakrájíme na kostičky, přisypeme k ovoci. Banán oloupeme, nakrájíme na plátky, přidáme do misky a vše promícháme. Liskové oříšky opražíme nasucho na pánvi a oloupeme. Ovocný salát přesypeme do vydlabaného melounu necháme vychladit. Před podáváním salát posypeme lískovými oříšky.
Druhou polovinu melounu můžeme použít na podobný ovocný salát obsahující: na kostičky nakrájenou dužinu melounu a broskve, drobné kousky kiwi a hrst třešní nebo podobného drobnější ovoce, které je zrovna k dispozici.