Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025Školní rok a prázdniny ve školním roce 2024/2025 Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat.Amerikánka. Příběh o holce, která přestala utíkat. Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Narozeninový poklad
Soutěžte o výhry za
více než 150 000 Kč
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 15.10. 2024
Dnes má svátek Tereza
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pařížský dortíček z Opavska

fotka Pařížský dortíček z Opavska
Vložil:
Porcí:8
Doba přípravy: 90 min
Hodnocení:  ++++++++__
Počet hodnocení: 47

Použité suroviny receptu Pařížský dortíček z Opavska:

5 vajec  | 5 pol lžic hl mouky  | 5 pol lžic cukr krupice  | 1/3 káv lžíčky prášek do pečiva  | 1 balení sušené mléko plnotučné  | 20 dkg moučkového cukru  | 20 kapek mandlové esence  | 1 vaječný bílek  | 3 balení smatana ke šlehání  | 3 balení ztužovače do šlehačky  | 5 ks čokolády na vaření  | 1 ks 100% tuku Stella  | 1 pol lžíce kakaa  | 1 dort forma 23cm v průměru  | 4 pol lžíce meruňkového džemu  | 2 pol lžíce másla

Postup přípravy receptu Pařížský dortíček z Opavska:

Vejce s cukrem šleháme do husté pěny - tohle tvrzení je pro mě příliš abstraktní a hustotu nedokážu odpovědně specifikovat a proto doporučuji poctivých 10 min šlehání (uvidíte, vyplatí se v jemnosti piškotového korpusu). A pak to jde ráz na ráz :o) Do vyšlehaných vajec s cukrem z výšky sypu po lžících cukr krupici a opatrně i lžíci kakaa (z výšky aby s cukrem do těsta napadalo co nejvíce vzduchu - cedník nepoužívám za účelem minimalizace špinavého nádobí v dřezu, ale pozor na kakao, abyste po tomhle nemusely zvát řemeslníka na obnovu malby v kuchyni.

Mouku do těsta stěrkou ručně "zaobalím", jinak řečeno žádné divoké klechtání našlehaného těsta ale jemné a láskyplné vmíchávání mouky a prášku do pečiva do vyšlehaných vajec s cukrem - pozor dámy, je to magie :o)

Těstíčko je heboučké a světle hnědé přidaným kakaem. Dortovou formu rozeberu a z pečícího papíru vystřihnu tvar a rozměr dna. Formu dám dokupy a boky formy obetřu tukem a vysypu strouhankou. Na dno formy položím vystřižené kolo pečícího papíru. Mrskám s sebou, aby vyšlehané těsto nespadlo. Do připravené formy naleju těsto a opatrně rezetřu do kruhu (předpokládám, že je forma kruhová - i když lze samosebou péct tvary jakékoliv).

Elektrickou troubu mám předehřátou a peču na slabých 155-160 stupních C cca 1 hodinu. Troubu neotevírám! Při téhle teplotě se dortík pomalu upeče a když překonám svou netrpělivost a neotevřu dvířka trouby, tak se mi odmění parádním korpusem. Upečený korpus vyjmu z trouby. Pozor dámy, tady žádný spěch a chvat!

Těsto je jako čerstvě narozené stvoření a tak je nutno se k němu tak chovat. Korpusek ve formě necháme odstát cca 5 minut. Poté nožem jemně obkroužíme podél vnitřní strany formy aby se těsto spolehlivě odpojilo od formy a pak lze opatrně otevřít a zvednout lem formy.

Máme korpusek na horkém spodku formy. Ano, mohla bych jej nechat vychladnout na tom plechu, jenže těsto je pak navlhlé a tak si na pomoc vezmu kus pečícího papíru (kus znamená - větší než průměr korpusu), položím papír na korpus a přidržuji ho levou rukou, opatrně pravou rukou spodek formy v utěrce podeberu (pozor plech je ještě na dotyk horký) a korpus obrátím na papír.

Na levé ruce mám papír s horkým korpusem - tak honem s ním na stůl. Horký plech, zdola od těsta pokrytý pečícím papírem, jde lehce z korpusu sejmout a papír opatrně - říkám OPATRNĚ z ještě horkého korpu sundám. Ták, korpus leží vzhůru nohama na pečícím papíru. Pokud je v kuchyni mřížka na chlazení pečiva - tím lépe.

Dort nechám vychladnout na mřížce. Lépe bez papíru - to když zvednete korpus na papíru a překlopíte jej na mřížku (ale to už je fakt pro pokročilé). S tím se prostě nemažu a mrsknu korpus na papíru na tu mřížku nebo ho položím na naležato položené tři špejle. Hotovo dvacet - korpus necháme chladnout. Doporučuje se připravit si korpus den předem. Pak to není taková zabíračka s přípravou dortu.

Den předem si stejně musím připravit a svařit smetanu na šlehání s čokoládou na vaření. Doporučuje se 1:1 - na tenhle středně velký dort aspoň 3:3. A ještě si připravím vodní lázeň - tedy do většího hrnce s vodou vložím hrnec menší. Do toho menšího pak nalámu čokoládu na vaření a dvě pol lžíce 100% tuku. Rozvařenou čokoládu naleju do misky a nechám vychladit. Smetany na šlehání s čokoládami vařím v hrnci do úplného rozvaření čokolády. Barva je - jak jinak čokoládově sytá a konzistence je krémově hustá a horká jako peklo. Pozor při ochutnávání :o)) No a když mám korpus, rozvařenou smetanu s čokoládou, a tukem ředěnou čokoládu hotové, můžu jít odpočívat.

Tohle chce prostě čas a prostor na chlazení. Vychlazený dortový korpus, misku se ztuhlou čokoládou a svařenou smetanu s čokoládou si připravím k dalšímu zpracování. Jsem mlsná jako pes a protože mám v jídle ráda kontrasty dovolila jsem si k nudě tradičního pařížana přičarovat kousek voňavého marcipánu.

Jak na to? Nyní dámy, žádné průtahy, jde o minuty. Korpus položím na stůl na pečící papír a zoubkovým nožem jej bočně nakrojím na tři pláty. Pomáhám si opět kusem pečícího papíru abych pláty při odkládání nepolámala. Na stole leží tři čokoládově zbarvené pláty dortového korpusu. Svařenou smetanu s čokoládou - vychlazenou - se ztužovači šlehám do úplného ztuhnutí.

V míse si zpracuji sušené mléko s vaječným bílkem, oříškem másla, mletým cukrem a mandlovou esencí ve hmotu podobnou dobře zpracované plastelíně. Pokročilí si pohrají s "pravým" marcipánem s drcenými mandlemi ale já su začátečník, takže žádné štráchy. První - tedy plánovaný spodek natřu meruňkovým džemem - dámy džemu skutečně jen pomálu - jen co bych dírky v těstě ucpala. Jde o kontrast chutí, ne o džemo-vraždu. Pak přijde první vrstva (cca 1cm)vyšlehaného smetanovo-čokoládového krému (žádný další tuk do krému dámy - proto ztužovač). Na tuto první vrstvu položím tenký plát vyváleného marcipánu - jo to je ta chvíle napětí. Marcipán vyválím na mikrotenovém sáčku do tenkého plátu (2mm) (přes papír na pečení). Hmota se na papír přilepí a tím se pohodlně přenese na krémem namazaný korpus.

Rozválený plát marcipánu položím na vrstvu krému a papír opatrně sejmu. Nožem okrájím přečnívající kousky marcipánu a dám stranou. (Děti tyhle kousky marcipánu se šlehačkou zbožňují.) Na vrstvu marcipánu přijde ještě jedna vrstva krému (1cm) a pak střední plát korpusu. Na střed další vrstva krému a pak vrchní plát korpusu. Dort jemně dlaněmi zformujeme a vytvarujeme. Boky obetřeme tenkou vrstvou krému - tenkou říkám - jen co by mezery mezi pláty srovnala - na boky přijde strouhaná čokoláda. Vršek dortu opět jen tence namažeme zbytkem krému. Nahoru příjde taktéž strouhaná čokoláda. Paráda. Je tady šlehačkovým krémem plněný korpus, nejasné stability.

A tady je na řadě další kousek kuchařské magie. Zchlazení. Z mrazícího boxu pro tuto výjímečnou chvíli vyjmu šuplík a namazaný korpus vložím do mrazícího boxu na cca 20 minut. Nelitujte vyjmutého šuplete s mraženou zeleninou. Brzy se vám naskytne pravá harmonie chutí a pro tuto chvíli je chlazení namístě. Vychlazený a mrazem ojíněný čokoládový dortík vyjmeme z mrazáku, položíme opět na pečící papír a boky olepíme na struhadle strouhanou (odleženou) čokoládou.

Gratuluji Vám - když se dostatečně spatlané dostanete k tomuto kýženému cíli - korunou všeho jsou škrabkou strouhané hobliny na vršek dortu. Střed vršku dortu lze ozdobně posněžit mletým cukrem ale hobliny mají taky něco do sebe a jsou fakt tak dobré jak vypadají :o))) Jo, vegani, vegetariani, diabetici, odpůrci sladkého a dietici maj v tomhle smůlu. Na patře dortík rozehrává celou škálu nebeských chutí. I přes plátek marcipánu není kupodivu sladký. Obrázek dortu je v přiložené galerii.


Fotky receptu Pařížský dortíček z Opavska:

Pařížský dortíček z Opavska
Fotky vložil: cudovluc 
Hodnocení receptu Pařížský dortíček z Opavska
Recept se mi nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Recept se mi líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Komentáře receptu Pařížský dortíček z Opavska
Obrázek uživatelky
profil
Je to perfektně napsané! Moc nepeču, ale tohle určitě vyzkouším.
Obrázek uživatelky
profil
úžasně napsaný recept !!
Obrázek uživatelky
profil
miluji tuto kombinaci kakaového korpusu a pravé pařížské šlehačky,ale snad víc mne ještě nadchl styl.Prosím,piš dál.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to je úžasné počteníčko. Gratuluji autorce, už mám na dort chuť.
Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Oblíbené recepty v kategorii
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles