Postup přípravy receptu Paštika z husích jater s meruňkovým aspikem:
1. Husí játra očistíme, odblaníme, pokapeme portským vínem a zprudka opečeme na pánvi a necháme vychladnout.
2. Meruňky nakrájíme na malé kousky a přendáme do kastrůlku. Zalijeme trochou šťávy z meruněk, přidáme cukr a bílé víno. Na malém plamenu dobře rozvaříme. Rozmixujeme a procedíme přes jemné síto. Želatinu namočíme na 5 minut do studené vody. Meruňkovou směs vrátíme na oheň, přivedeme téměř k varu a přidáme namočenou želatinu. Směs nahříváme, ale nevaříme. Necháme mírně vychladnout.
3. Vychladlá játra nakrájíme na menší kousky a přendáme do misky. Přidáme změklé máslo, portské víno, skořici, smetanu a rozmixujeme. Paštiku ochutíme solí a pepřem.
4. Formu na paštiku vyložíme fólií, naplníme aspikem a necháme chvíli ztuhnout (ideálně v nádobě s ledem nebo ledovou vodou). Necháme asi 3 minuty vychladit, aspik slijeme zpět (po stranách by měla být 5mm vrstva aspiku) a dáme na půl hodiny ztuhnout do lednice. Vyšlehanou paštikou naplníme formu, povrch uhladíme a zalijeme aspikem. Necháme přes noc ztuhnout.
5. Ztuhlou paštiku vyndáme z formy a nakrájíme na plátky. Malinový ocet rozšleháme s olejem. Ze salátů uděláme kytičku, zakapeme zálivkou, kolem naskládáme plátky paštiky, ozdobíme trochou brusinek a půlkou hruštičky s brusinkovým kompotem uvnitř.